bütyök, kalapácsujj, talpi süllyedés műtéti korrekciója korszerű technikával

KALAPÁCSUJJ ( DIGITUS MALLEUS)

Kalapácsujj deformitás leggyakrabban a II-es ujjon alakul ki, de előfordul a III, IV-es valamint az V-ös ujjakon is. Főbb okok: talpi haránt boltozati sűllyedés, hosszabb ujjak( anatómiai adottság), nem ideális cipő viselése, fejlődési rendellenesség, baleset, stb. Kezdeti formában amikor még mobilis, mozgatható az ujj minden izülete, akkor esetleg tornával, talpbetéttel, megfelelő cipő viselésével korrigálható a deformítás. A kialakult kalapácsujj kezelése műtéti. A műtét során, a kialakult izületi kontraktúrák és járulékos csont,-és bőrelváltozások függvényében kell a beavatkozás típusát megválasztani. Leggyakrabban az ujj alapperc fejecsének resekciója és az ujjat mozgató inak plasztikája megoldja a problémát Az optimális eredmény eléréséhez belső drót rögzítés lehet szükséges pár hétre, amíg a hegesedések nem alakulnak ki.

A műtét úgynevezett egynapos sebészeti beavatkozás keretében történik, ami azt jelenti, hogy a paciens 4-8 órán belül otthonába távozhat.
 
Az izolált kalapácsujj műtét általában helyi érzéstelenítésben történik, a  műtét után egy hetes otthon tartózkodás javasolt, az operált láb kíméletes és fokozatos terhelése mellett. A beavatkozás típusától függően 2-4 hétig speciális rögzítő kötésben történő terheléssel a kényelmes mozgás megengedett. A műtétet követő 3-6 hétig szükséges az operált lábujj „raktapaszos” rögzítése. Egy számmal nagyobb edző,-vagy egyéb kényelmes cipő, esetleg papucs viselése biztosítja, hogy a beteg végezheti az addig megszokott tevékenységét. Sporttevékenység, fokozott terhelés 6 hétig nem javasolt.    

Fontos tudni: …hogy a lábdeformítások kezelése mindig komplex szemléletet kíván. Kalapásujjak esetében gyakran az ujjat elnyomó öregujj tengelyének korrekciója, valamint a lesűllyedt,-és az ujj deformitását fenntartó lábközépcsontok korrekciója is szükséges lehet, bizonyos defromítások esetében több, egymás utáni korrekcióra is szükség lehet. A még csak kezdetinek ítélt kalapácsujj esetén is érdemes felkeresni rendelőnket.

Copyright © 2017. Dr. Babay Miklós

Minden jog fenntartva.