bütyök, kalapácsujj, talpi süllyedés műtéti korrekciója korszerű technikával

BÜTYÖK (HALLUX VALGUS)

 
A „bütyök” deformitás sebészeti megoldásáról

A leggyakoribb kérdések a bütyök műtét előtt:
 
  1. A „levett” bütyök újra kinőhet-e?
  2. Igaz-e, hogy több hétig, hónapig nem lehet az operált lábat terhelni, cipőt viselni?
  3. Fájdalmas-e a műtét és a műtét utáni időszak?
A bütyök deformitás gyűjtőfogalom alatt a láb belső kontúrjának elváltozását értjük. Ezt leggyakrabban az első lábközépcsont csontkinövése és/vagy a nagylábujj kifelé állása okozza. Kialakulását a helytelen cipőviselés, lúdtalp, fejletlen belső lábizomzat és családi adottságok befolyásolják. A belső kontúr változása nem csak esztétikai, hanem cipőviselési és terhelési problémákat okozhat. 
 
A kialakult bütyök deformitás kezelése műtéti. A választandó műtéti típust a lábközépcsontok és a nagy lábujj anatómiai helyzete határozza meg. A műtét célja a tartós, ortopédiai és esztétikai szempontból optimális helyzet elérése. A műtét nem csak a bütyök eltávolításából, „levételéből” áll, hanem előre megtervezett, úgynevezett tengely korrekciós, és csonteltolásos beavatkozásból, osteotomiaból áll. Az új lábsebészeti technika és korszerű operációs eszközök és belső rögzítő anyagok, implantátumok teszik lehetővé a korai terhelést, mobilizálást. A belső rögzítésre leggyakrabban, a 2005-ben speciálisan lábsebészeti rögzítésre kifejlesztett, úgynevezett PEDI csavart használjuk. Műtét után általában egy hetes otthon tartózkodás javasolt, az operált láb kíméletes fokozatos terhelése mellett. A beavatkozás típusától függően 2-4 hétig speciális rögzítő papucsban történő terheléssel a kényelmes mozgás megengedett. A műtétet követő 4-8 hétig egy számmal nagyobb edzőcipő vagy kényelmes cipő viselése biztosítja, hogy a beteg végezheti az addig megszokott tevékenységét. 
 
A műtét úgynevezett egynapos sebészeti beavatkozás keretén történik, ami azt jelenti, hogy a beteg 24 órán belül otthonába távozhat. Az operációt altatásban vagy úgynevezett regionális (boka fölötti) érzéstelenítésben végezzük. A műtét után 4-8 óra fájdalom mentesség következik, majd a jelentkező fájdalom, az alkalmazott fájdalomcsillapítók hatására minimálisra csökkenthető
 
Fontos tudni: A még csak kezdetinek ítélt bütyök deformitás esetén is érdemes felkeresni rendelőnket, ugyanis a kezdődő deformitásoknál érhető el a legjobb korrekció. A műtétek során törekszünk a teljes deformitás korrekcióra, amely olykor több műtétet is jelent, egyidőben, azaz „együlésben”. Bizonyos esetekben csak több, egymás utáni időpontban történő műtét-sorozattal érhető el az optimális eredmény. A korrekciós műtétet követően általában 10-24 héten belül( a teljes csontos átéülést követően) történik meg a rögzítő csavar eltávolítása, általában minimális megterheléssel jár. A csavar eltávolítása után teljes terhelés megengedett. Vízálló tapasz használata mellett a zuhanyozás megengedett.

Copyright © 2017. Dr. Babay Miklós

Minden jog fenntartva.