bütyök, kalapácsujj, talpi süllyedés műtéti korrekciója korszerű technikával

TALPI SÜLLYEDÉS (METATARSALGIA)

 
A talp betéttel, tornával nem korrigálható, terhelési, és cipőviselési panaszokat okozó talpi sűllyedés kezelése műtéti. A műtét során a lesűllyedt( leggyakrabban II-IV-es) lábközépcsont fejecsek felemelése és rövidítése szükséges a leggyakrabban. Gyakorlatunkban korábban az úgynevezett Helal, jelenleg inkább a  módosított Weil műtétet alkalmazzuk. A Weil műtét során a lábközépcsontot egy ék resektiojával tetszőlegesen emelhetjük, rövidíthetjük és forgathatjuk, ezáltal megszűntethető a terhelési talpi fájdalom, talpi bőrkeményedések, cipőviselési panaszok, valamint a láb ortop-esztétiakilag is harmonikusabb lesz.

A belső rögzítésre leggyakrabban, a 2005-ben speciálisan lábsebészeti rögzítésre kifejlesztett, úgynevezett PEDI csavart használjuk. Műtét után általában egy hetes otthon tartózkodás javasolt, az operált láb kíméletes fokozatos terhelése mellett. A beavatkozás típusától függően 2-4 hétig speciális rögzítő papucsban történő terheléssel a kényelmes mozgás megengedett. A műtétet követő 4-8 hétig egy számmal nagyobb edzőcipő vagy kényelmes cipő viselése biztosítja, hogy a beteg végezheti az addig megszokott tevékenységét. 
 
A műtét úgynevezett egynapos sebészeti beavatkozás keretén történik, ami azt jelenti, hogy a beteg 24 órán belül otthonába távozhat. A operációt altatásban vagy úgynevezett regionális (boka fölötti) érzéstelenítésben végezzük. A műtét után 4-8 óra fájdalom mentesség következik, majd a jelentkező fájdalom, az alkalmazott fájdalomcsillapítók hatására minimálisra csökkenthető
 

Fontos tudni: A még csak kezdetinek ítélt talpi deformitás esetén is érdemes felkeresni rendelőnket, ugyanis a kezdődő deformitásoknál esetleg speciálisan kialakított talpbetéttel kellő eredmény érhető el. A műtétek során törekszünk a teljes deformitás korrekcióra, amely olykor több műtétet is jelent, egyidőben, azaz „együlésben”. Bizonyos esetekben csak több, egymás utáni időpontban történő műtét-sorozattal érhető el az optimális eredmény. Amennyiben csavaros rögzítés történt, a műtétet követően általában 10-24 héten belül( a teljes csontos átépülést követően) történik meg a rögzítő csavar/ok eltávolítása. Ez a műtét általában minimális megterheléssel jár. A csavar/ok eltávolítása után teljes terhelés, valamint vízálló tapasz használata mellett a zuhanyozás is megengedett.

Copyright © 2017. Dr. Babay Miklós

Minden jog fenntartva.